KENAPA SAYA PENTINGKAN APPOINTMENT? BUKAN QUOTATION..

Kenapa saya pentingkan appoinment dari berus QUOTATION?

KERANA:

  1. Setiap orang berbeza kehendak dan keperluan.. Saya mesti membuat FACT FINDING bagi mengetahui latar belakang, pengurusan risiko, kefahaman dan kemampuan dalam mengambil perlindungan takaful.
  2. PERLU DIINGAT bahawa, TUJUAN UTAMA mengambil takaful adalah sebagai perlindungan dan pengURUSan RISIKO.. bayangkan jika kita mengambil pelan takaful TETAPI tidak mendapat perlindungan sewajarnya ataupun tidak VALUE for MONEY.. di sini PERANAN saya sebagai ejen sangat penting.. Saya ingin memastikan bahawa, setiap orang yang mengambil TAKAFUL/INSURAN dilindungi LEBIH baik dan MENYELESAIKAN MASALAH.. bukan sekadar ADA sahaja..

Saya bukan PENJUAL PRODUK tetapi PROBLEM SOLVER.. Hubungi saya ditalian: 013.6000.101 Khairuddin Ejen Maa Takaful.

kad perubatan lengkap

kad perubatan terbaik

PENING MEMILIH TAKAFUL? DAPATKAN PANDANGAN DARI TERBAIK

PENING MEMILIH TAKAFUL? JUMPA SAYA UNTUK PENERANGAN LANJUT, TEPAT DAN PADAT TENTANG MAA TAKAFUL dan BAGAIMANA IA AKAN MEMBANTU DISAAT MEMERLUKAN.

Saya akan sharing berkaitan TAKAFUL, income replacement, medical card dan PA dengan lebih lanjut dan sesuai UNTUK ANDA..

Bagi saya peluang untuk menjadi sebahagian dari hidup anda disaat anda memerlukan..

Walaupun ramai orang cakap mereka tahu apa itu insurans/takaful, tapi mereka tak nampak apa relevannya dengan kehidupan mereka. Terutama sekali takaful hayat.

Bila tak nampak apa relevannya, maka tak hairan ramai yang tak memilikinya. Kalau ada pun, minima saja sebab banyak komitmen lain katanya

Untuk mudahkan penerangan, sila jawab soalan di bawah:
“kalau anda hilang keupayaan bekerja untuk selama-lamanya, samada kerana sakit atau accident, adakah majikan anda masih bayar gaji yang sama tiap-tiap bulan?

Kalau majikan dah tak bayar gaji lagi, macam mana anda nak pastikan anda ada income tiap-tiap bulan dan mampu tanggung semua komitmen dan kebajikan anak-anak anda?

TAK TAU?
Itulah service saya
Buat appointment untuk jumpa saya jika berminat nak tahu lebih lanjut.

call untuk appointment segera 013.6000.101 Khairuddin

KISAH TAKAFUL : PINDAHKAN RISIKO HUTANG DENGAN TAKAFUL

Baca kisah dibawah, bagaimana kita boleh menggunakan instrument takaful untuk memindahkan RISIKO HUTANG jika berlaku kematian.. HUTANG itu WAJIB dijelaskan moga dimudahkan urusan saya untuk menyebarkan kebaikkan takaful dalam pengurusan hutang..amin…saya sendiri tau peritnya bila berhutang.. sebagai islam kita harap dapat menyelesaikan hutang sebelum meninggal.. ingat jika kita meninggal semalam.. apakah SELESAI HUTANG KITA? Apa JAMINAN BERTULIS dan HARTA yang kita ada untuk menjelaskan hutang kita sebelum kita tiada.. At lease kita berusaha untuk menjelaskan semasa kita masih hidup.. Lebih malang jika kita berhutang sebab KOS PERUBATAN.. Orang yang bijak adalah orang yang merancang sebelum terjadi sesuatu perkara.. Rancanglah dengan Takaful.. Hubungi saya untuk mendapatkan khidmat nasihat percuma. Set appointment dengan WhatApps : 013.6000.101.

pengurusan hutang dengan medical card terbaik

ejen maa takaful terbaik ; ejen takaful

Kisah Lelaki Cina (LC) & Blogger (B):

LC: Selama awak bekerja di takaful, berapa ramai orang melayu yg cakap tiada duit mahu ambil takaful?

B: Boleh tahan juga ramainya. Bila diajak menyertai takaful, masing2 mengatakan tiada duit. Hendak digunakan membeli kelengkapan perayaan, kelengkapan sekolah, minggu hadapan sahaja lah… dan akhirnya cancel.

LC: Orang Melayu sebenarnya baik, cerdik and they have a lot of money, but many of them, they sooo stupid! I don’t want to insult you, but that the truth.

B: Terkejut & rasa nak marah pun ada.

LC: I’m sorry sebab I cakap mcm tu, but when you see lot of Chinese shop yg menjual handphone, casing handphone, benda2 bodoh mcm spongebob, dragonball that they put at their phone is useless.

LC: But the buyer is Malay also they were Muslim. I thought they have a lot of money instead bought that useless thing. But when it come to saving for future, education they keep saying – just borrow. I thought that Islam thought you to settle your debt sebelum mati kan?

B: Terdiam.

LC: Dulu I pernah juga menjadi insurans ejen, but not too long sebab after my father meninggal dunia, I jaga bisnesnya. Tetapi yang bagusnya, apabila meninggal dunia, insurans diberikan pada kami sekeluarga RM500,000 for the coverage. You ingat kita boleh buka bisnes kalau tiada duit? Duit coverage inilah buat modal utk buka bisnes dan juga utk byr hutang… You kira bagus sebab melakukan perkerjaan ini, my Ustaz tell me that doing takaful also part of dakwah. You do takaful halal, insurans haram.

Petikan kisah diatas adalah dari buku Jumaat Bersama Tok Guru, karangan Ann Wan Seng.

P/s: InsyaAllah, jika saya meninggal, saya akan pastikan semua hutang akan dibayar dengan polisi takaful yang inforce.. amin.. moga dimudahkan urusan dunia dan akhirat.Amin.

5 KELEBIHAN MEDICAL CARD MAA : MEDICA 2015

Saya dapat RINGKASKAN 5 KELEBIHAN UTAMA Medical Card MAA Takaful yang perlu anda TAHU sebelum membuat keputusan untuk mengambil medical card/kad perubatan.

5 Kelebihan Utama MAA MEDICA2015 Medical Card yang anda PERLU TAHU

1. Tiada had SEUMUR HIDUP!
2. Pembaharuan DIJAMIN!
3. Diskaun TANPA TUNTUTAN 20%!
4. Perlindungan KOMPREHENSIF TANPA KO-TAKAFUL!
5. Rawatan KANSER dan DIALISIS SEPERTI YANG DICAJ!

Sila RUJUK JADUAL DIBAWAH UNTUK INFO LANJUT:

Jadual Manafaat Medical Card MAA Takaful

Jadual Manafaat Medical Card MAA Takaful

#takaful #maatakaful #islamic #insurance #insurans #prubsn #aiatakaful #malaysia #protection #putrajaya #gst #health #takafulikhlas #takafuladvisor #takafulforall #takafulconsultant #takafulagent #takafulmalaysia #takafulforlife #takafulawareness #takafulplannerinstyle #takafulman #takafullink #takafulitupenting #takafuluntuksemua #takafulinsurans #takafulterbaik #takafulink #takafulinsurance #takafulpenting #aiapublictakaful #aiatakaful #takaful #maatakaful #islamic #insurance #insurans #prubsn #aiatakaful #malaysia #protection #putrajaya #gst #health #takafulikhlas #takafuladvisor #takafulforall #takafulconsultant #takafulagent #takafulmalaysia #takafulforlife #takafulawareness #takafulplannerinstyle #takafulman #takafullink #takafulitupenting #takafuluntuksemua #takafulinsurans #takafulterbaik #takafulink #takafulinsurance #takafulpenting #aiapublictakaful #aiatakaful 

medical card ejen takaful

 

46 PENYAKIT KRITIKAL DILINDUNGI OLEH MAA TAKAFUL (Part 1)

46 Penyakit KRITIKAL yang dicover oleh Takaful MAA…LUPAKAN YANG LAIN..36 penyakit kritikal biasanya ditawarkan oleh pengendali takaful lain..  

Saya ingin berkongsi dengan anda bahawa MAA Takaful Berhad adalah operator takaful pertama di Malaysia yang menawarkan perlindungan 46 penyakit kritikal kepada para pemegang polisinya.

Unutk Pengetahuan Semua, kebiasaanya hanya 36 penyakit kritikal yang dicover oleh pengendali takaful biasa..

Ini adalah tambahan 10 lagi penyakit kritikal kepada 36 penyakit kritikal yang terdahulu.
Walaupun penyakit-penyakit ini jarang kita dengar, tapi percayalah bahawa tidak mustahil ia boleh berlaku pada kita atau orang-orang yang kita sayangi.

Dengan sebab itulah, MAA Takaful Berhad telah mengambil langkah-langkah pro-aktif untuk melindungi para pelanggannya.  Senarai lengkap adalah seperti dibawah:

  1. Apallic Syndrome / Vegetative State
  2. Creutzfeldt-Jacob Disease (Mad Cow Disease)
  3. Myasthenia Gravis
  4. Other Serious Coronary Artery Disease
  5. Progressive Scleroderma
  6. Brachial Plexus Injury resulting in total paralysis one limb
  7. Medullary Cystic Disease
  8. Major Head Trauma
  9. Loss of Independent Existence
  10. Systemic Lupus Erythematosus with Lupus Nephritis
  11. AIDS as  a result of a blood transfusion
  12. Alzheimer’s Disease
  13. Aorta Surgery
  14. APALLIC Syndrome
  15. Aplastic Anaemia
  16. Bacterial Meningitis
  17. Benign Brain Tumour
  18. Blindness
  19. Brain Surgery
  20. Cancer
  21. Chronic Liver Disease
  22. Chronic Lung Disease
  23. Coma
  24. Coronary Artery Disease Requiring  Surgery
  25. Deafness
  26. Encephalitis
  27. Full Blown AIDS
  28. Fulminant Viral Hepatitis
  29. Heart Attack
  30. Heart Valve Replacement or Repair
  31. Kidney Failure
  32. Loss of Limbs
  33. Loss of Speech
  34. Major Organ Transplant
  35. Major Burns
  36. Major Head Trauma
  37. Motor Neurone Disease
  38. Multiple Sclerosis
  39. Muscular Dystrophy
  40. Other Serious Coronary Artery Disease
  41. Paralysis
  42. Parkinson’s Disease
  43. Poliomyelitis
  44. Primary Pulmonary Arterial  Hypertension
  45. Stroke
  46. Terminal Illness

Jadilah pengguna yang BIJAK dalam memilih Takaful TERBAIK untuk diri anda dan keluarga..iNGATLAH bahawa kita hanya ada satu pilihan yang bijak untuk memilih.. pilih takaful untuk kita bukan sebab kawan…

46 PENYAKIT KRITIKAL DILINDUNGI OLEH MAA TAKAFUL (Part 2)

JENIS PENYAKIT YANG DILINDUNGI OLEH TAKAFUL 36 VS 46.

46 Penyakit Kritikal yang dilindungi oleh MAA Takaful

(Tambahan 10 jenis Penyakit Kritikal dari MAA Takaful)

Tahukah anda TAKAFUL MAA adalah satu satunya company yang menawarkan 10 lagi penyakit yang akan dilindungi  berbanding dengan operator takaful lain yang hanya menawarkan 36 penyakit kritikal pada masa kini.

Jadilah pengguna yang bijak dalam memilih takaful dan pilihlah saya sebagai penasihat takaful anda.. Saya amat berbesar hati dalam membantu anda membuat pilihan yang bijak dalam memilih perlindungan yang berkesan dan value for money dalam takaful kerana ini adalah kepakaran saya…

TAMBAHAN 10 LAGI PENYAKIT DILINDUNGI OLEH MAA TAKAFUL

 
1. Apallic Syndrome / Vegetative State
Universal necrosis of the brain cortex, with the brainstem remaining intact. Diagnosis must be confirmed by a neurologist and condition must be documented for at least one month.



2. Creutzfeldt-Jacob Disease (Mad Cow Disease)
A neurological disease, fatal spongioform encephalopathy accompanied by signs and symptoms of a) uncontrolled muscular spasm or tremor; b) severe progressive dementia; c) cerebellar dysfunction; and d) athetosis. The diagnosis must be made by a Specialist in neurology; and must be based on conclusive Electroencephalography (EEG) and Cerebrospinal Fluid (CSF) findings as well as Computed Tomography (CT) scan and Magnetic Resonance Imaging (MRI).


3. Myasthenia Gravis
An autoimmune disorder characterized by chronic weakness of voluntary muscles which is
confirmed by a Specialist in neurology and proven by Tensilon test and Electromyogram (EMG).

 
A certified Specialist must report that the disease is generalized and despite optimal therapy withsurgery or medications causing permanent functional impairment such that Life Insured is unableto perform (whether aided or unaided) at least 3 of the following Activities of Daily Living for a continuous period of at least 6 months:

 
The Activities of Daily Living are: –
(a) Transfer
Getting in & out of a chair without requiring physical assistance.
(b) Mobility
The ability to move from room to room without requiring any physical assistance.
(c) Continence
The ability to voluntarily control bowel and bladder functions such as to maintain personal hygiene.
(d) Dressing
Putting on and taking off all necessary items of clothing without requiring assistance of
another person.
(e) Bathing/Washing
The ability to wash in the bath or shower (including getting in or out of the bath or shower) or wash by any other means.

 
Myasthenia Gravis due to thyroid disease and Ocular Myasthenia Gravis are excluded.

 
 

4. Other Serious Coronary Artery Disease

 
The narrowing of the lumen of at least three major coronary arteries (not inclusive of their branches) by a minimum of 60 percent or more as proven by coronary arteriography (non-invasive diagnostic procedures are excluded). Coronary Arteries herein refer to the Circumflex Artery, Right Coronary Artery (RCA), Left Anterior Descending Artery(LAD) and Left Main Stem ( a narrowing of 60% or more of the Left Main Stem will be considered as a narrowing of two major arteries). This benefit is payable regardless of whether or not any form of coronary artery surgery has been performed.



5. Progressive Scleroderma
A systemic collagen-vascular disease causing progressive diffuse fibrosis in the skin, blood vessels and visceral organs.
 

This diagnosis must be unequivocally supported by biopsy and serological evidence and the disorder must have reached systemic proportions to involve the heart, lungs or kidneys.

 
The following are excluded:
• Localised scleroderma (linear scleroderma or morphea);
• Eosinophilic fascitis; and
• CREST syndrome.
Loss of Limbs – Recommend replace (covered under TPD)

 

6. Brachial Plexus Injury resulting in total paralysis one limb
Avulsion of all roots of the brachial plexus due to injury resulting in permanent total paralysis of the arm, absent reflexes and complete sensory loss. Diagnosis must be confirmed by a consultant neurologist and has to be evident by EMG / Nerve Conduction Studies performed by a qualified specialist 1 months after injury at the earliest.
Self inflicted / obstetric injuries are excluded.



7. Medullary Cystic Disease
A progressive hereditary disease of the kidneys characterized by the presence of cysts in the medulla, tubular atrophy and interstitial fibrosis with the clinical manifestations of anemia, polyuria and renal loss of sodium, progressing to chronic renal failure. Diagnosis should be supported by a renal biopsy.

 

8. Major Head Trauma
Physical head injury causing permanent functional impairment lasting for a minimum period of three (3) months from the date of the trauma or injury. The resultant permanent functional impairment is to be verified by a neurologist and must result in an inability to perform at least three (3) of the following Activities of Daily Living.

 
The Activities of Daily Living are: –
(a) Transfer
      Getting in & out of a chair without requiring physical assistance.
(b) Mobility
      The ability to move from room to room without requiring any physical assistance.
(c) Continence
      The ability to voluntarily control bowel and bladder functions such as to maintain    personal hygiene.
(d) Dressing
       Putting on and taking off all necessary items of clothing without requiring assistance of
another person.
(e) Bathing/Washing
      The ability to wash in the bath or shower (including getting in or out of the bath or shower) or wash by any other means.

 

9. Loss of Independent Existence
Confirmation by an appropriate specialist of the loss of independent existence lasting for a minimum consecutive period of 6 months and resulting in a permanent inability to perform at least three (3) of the following Activities of Daily Living:


The Activities of Daily Living are: –
(a) Transfer
Getting in & out of a chair without requiring physical assistance.
(b) Mobility
The ability to move from room to room without requiring any physical assistance.
(c) Continence
The ability to voluntarily control bowel and bladder functions such as to maintain personal hygiene.
(d) Dressing
Putting on and taking off all necessary items of clothing without requiring assistance of
another person.
(e) Bathing/Washing
The ability to wash in the bath or shower (including getting in or out of the bath or shower) or wash by any other means.



10. Systemic Lupus Erythematosus with Lupus Nephritis
Refers to a multi-system, autoimmune disorder characterized by the development of auto-antibodies, directed against
various self-antigens.
Within the context of this policy, SLE is restricted to only those forms of systemic lupus Erythematosus, which involve
the kidneys (Type 111 to Type V Lupus Nephritis, established by renal biopsy). Other forms such as discoid lupus and
those forms with only hematological and joint involvement are specifically excluded.
WHO Lupus Classification:
Class 1 – Minimal change glomerulonephritis
Class 11- Mesangial glomerulonephritis
Class 111- Focal Segmental glomerulonephritis
Class 1V- Diffuse glomerulonephritis
Class V- Membranous glomerulonephritis

 Sekian, pengkongsian saya tentang penyakit kritikal yang dilindungi oleh MAA Takaful..

Sila hubungi saya sekarang untuk melindungi
ANDA dan KELUARGA TERSAYANG dengan TAKAFUL.

Hotline 24/7:
013.6000.101
013.6000.101
013.6000.101
(Sila Call/WhatsApp)

MOHD KHAIRUDDIN BIN MUSTAFFA
FULL TIME & DEDICATED TAKAFUL AGENT

https://www.facebook.com/gotakaful
Website: www.gotakaful.com
Blogspot: http://0136000101.blogspot.my

MAA Takaful Berhad (731996-H)
7th Floor, No. 566 Jalan Ipoh,
51200 Kuala Lumpur.

#kenapaperlutakaful #takaful #insurancehayat #lifeinsurance #agentakafulshahalam #agentakafulpuchong #agentakafullembahkelang
#medicalcard #kadperubatanterbaik #takafulmaa #rancangmasadepan #agentakafulterbaik #1millionpolicy #mltt #mlta#500kpolisi #polisiinsuranceterbaik #ilovemyjobs #kerjayaidaman #examTBE #menjadiejeninsurace #agentakafulterbaik#planmedicalcardkeluarga #investdengantakaful #caramemilihtakafulterbaik #incomerplacementtakaful
#kawanketikasusah #perlunyainsurance #takafulterbaik #pilihmedicalcard #takafulmalaysia #insurancenyawa

SURPLUS DECLARATION MAA TAKAFUL

Pekongsian Bijak dalam MAA Takaful Link.

MAA Takaful mencatatkan lebihan perkongsain POSITIF sejak tahun 2009!

Berikut merupakan perningkatan seperti jadual dibawah:

Berikut menunjukan kekuatan Maa Takaful. Pada tahun:

2009 : RM 1.52 juta

2010 : RM 3.13 juta

2011 : RM 4.97 juta

2012 : RM 6.90 juta

2013 : RM6.44 juta

2014: RM10.12 juta

Anda juga boleh melihat peningkatan pemegang POLISI yang aktif dan bertambah dari tahun ke tahun.. pada tahun 2014 sejumlah 121,536 orang yang LAYAK menerima lebihan perkongsian ini. Setiap peserta pelan Takafulink akan menikmati lebihan ini dimana sejumlah unit akan diperuntukkan ke dalam setiap akaun pelaburan peserta.

Nantikan sahaja SURAT CINTA dari MAA Takaful untuk anda.. 

WOW sekali lagi kepada Maa Takaful.

GREAT NEWS TO ALL MAA TAKAFUL VALUED CUSTOMERS!

We are pleased to announce a surplus distribution of RM10.12 million for our eligible clients who have purchased investment-linked plans. This surplus declaration makes us the ONLY Takaful Operator to declare surplus for 6 CONSECUTIVE YEARS!

Sila hubungi saya sekarang untuk melindungi
ANDA dan KELUARGA TERSAYANG dengan TAKAFUL.

Hotline 24/7:
013.6000.101
013.6000.101
013.6000.101
(Sila Call/WhatsApp)

MOHD KHAIRUDDIN BIN MUSTAFFA
FULL TIME & DEDICATED TAKAFUL AGENT

https://www.facebook.com/gotakaful
Website: www.gotakaful.com
Blogspot: http://0136000101.blogspot.my

MAA Takaful Berhad (731996-H)
7th Floor, No. 566 Jalan Ipoh,
51200 Kuala Lumpur.

#kenapaperlutakaful #takaful #insurancehayat #lifeinsurance #agentakafulshahalam #agentakafulpuchong #agentakafullembahkelang
#medicalcard #kadperubatanterbaik #takafulmaa #rancangmasadepan #agentakafulterbaik #1millionpolicy #mltt #mlta#500kpolisi #polisiinsuranceterbaik #ilovemyjobs #kerjayaidaman #examTBE #menjadiejeninsurace #agentakafulterbaik#planmedicalcardkeluarga #investdengantakaful #caramemilihtakafulterbaik #incomerplacementtakaful
#kawanketikasusah #perlunyainsurance #takafulterbaik #pilihmedicalcard #takafulmalaysia #insurancenyawa

 

ZURICH TAKEOVER MAA TAKAFUL : MAA TAKAFUL BERMASALAH ?

Maa Takaful diambil alih/dijual  kepada Zurich? Zurich beli MAA Takaful? MAA Takaful Tidak Kukuh?

Banyak khabar angin tentang MAA Takaful berlegar dalam industri takaful Malaysia… Hingga ada ejen takaful lain yang membuat andaian kepada prospek bahawa syarikat MAA Takaful tidak kukuh dan tidak perlu meneruskan pengambilan POLISI dari syarikat MAA Takaful. Nasihat saya kepada bakal prospek ,jangan bimbang..baca apa yang saya akan tulis dahulu.. Kepada ejen Takaful lain, janganlah burukkan company takaful lain dengan menyebarkan khabar angin yang tidak betul.. takutlah anda kepada Allah.. carilah rezeki yang halal.. beritahu kebaikkan produk anda dan janganlah burukkan orang lain.

Pada  30 November 2015, pihak pengurusan MAA Group Berhad mengeluarkan memo tentang perbincangan penjualan kepentingan dalam Maa Takaful bersama Zurich Insurance.

Berdasarkan memo tersebut, KEPENTINGAN dan KEBAJIKAN pemengang POLISI adalah TERJAGA. So tidak menjadi masalah kepada pemegang polisi untuk tidak merasa tertekan dan bimbang tentang masa depan MAA Takaful dan juga khabar angin bahawa Maa Takaful akan menutup operasi adalah tidak benar. Ini adalah pengambilalihan untuk menjadikan Maa Takaful lebih baik dan berdaya saing dalam industri takaful malaysia.

 Kenapa Zurich mahu take over Maa Takaful?

Kita kaji dulu sapa Zurich, Boleh rujuk penjelasan dibawah:

PETIKAN BERITA MAA TAKAFUL DAN ZURICH (BERNAMA)

KUALA LUMPUR: MAA Group Bhd on Tuesday announced that Bank Negara has no objection for the group and Zurich Insurance Company Ltd to begin negotiations for the proposed disposal of a 75% stake in MAA Takaful Bhd. 

However, it should not be construed as approval for the proposed disposal, MAA Group said in a filing to Bursa Malaysia on Tuesday.

MAA said that the group and Zurich would be required to get the prior approval of the Finance Minister, with the recommendation of the central bank.

This was in line with the Islamic Financial Services Act 2013, it said. – Bernama 

(16 Jun 2015)

Sila rujuk pengumuman dari Bursa Malaysia:

 

Untuk rekod, sebelum ini Zurich telah membeli kepentingan dalam MAAB, Syarikat dibawah Maa Holding Berhad.


Nota: SYARIKAT YANG TERBAIK akan MEMBELI DAN AMBIL ALIH YANG TERBAIK.

Hanya Maa Takaful terbaik,lupakan yang lain.

Sila hubungi saya sekarang untuk melindungi
ANDA dan KELUARGA TERSAYANG dengan TAKAFUL.

Hotline 24/7:
013.6000.101
013.6000.101
013.6000.101
(Sila Call/WhatsApp)

MOHD KHAIRUDDIN BIN MUSTAFFA
FULL TIME & DEDICATED TAKAFUL AGENT

https://www.facebook.com/gotakaful
Website: www.gotakaful.com
Blogspot: http://0136000101.blogspot.my

MAA Takaful Berhad (731996-H)
7th Floor, No. 566 Jalan Ipoh,
51200 Kuala Lumpur.

#kenapaperlutakaful #takaful #insurancehayat #lifeinsurance #agentakafulshahalam #agentakafulpuchong #agentakafullembahkelang
#medicalcard #kadperubatanterbaik #takafulmaa #rancangmasadepan #agentakafulterbaik #1millionpolicy #mltt #mlta#500kpolisi #polisiinsuranceterbaik #ilovemyjobs #kerjayaidaman #examTBE #menjadiejeninsurace #agentakafulterbaik#planmedicalcardkeluarga #investdengantakaful #caramemilihtakafulterbaik #incomerplacementtakaful
#kawanketikasusah #perlunyainsurance #takafulterbaik #pilihmedicalcard #takafulmalaysia #insurancenyawa

PEMBAHAGIAN WANG TAKAFUL : HIBAH ATAU WASI

PENGURUSAN WANG PAMPASAN TAKAFUL/INSURAN

(Kredit to : Azizi Zulkifli, teralogies.com)

Pernahkan anda menyemak semasa anda meletakkan penama dalam borang penama takaful atau insurans sama ada ianya berada di dalam instrumen wasi atau hibah. Kedua-dua instrumen ini mempunyai kaedah pembahagian yang berbeza dan jika tidak berhati-hati, penama boleh menanggung dosa akibat tidak mengetahui cara sepatutnya wang pampasan takaful itu dibahagikan. 

www.gotakaful.com

Ejen Takaful MAA Sepenuh Masa|PERCUMA quotation Medical Card Family Terbaik dan Income Protection Plan aktif di Cheras, Shah Alam, Bangi, Serdang, Seri Kembangan, Kinrara, Puchong, Cyberjaya, Putrajaya, Salak Tinggi | Takaful dan Insurance

Majoriti pengendali insurans dan takaful di Malaysia menggunakan kaedah penama sebagai pemegang amanah atau wasi terhadap wang pampasan insurans atau takaful yang diterima. Sebagai pemegang amanah, seseorang itu tidak berhak secara sepenuhnya terhadap wang tersebut dan wang tersebut akan diklasifikasikan sebagai harta pusaka yang akan  dibahagikan secara kaedah faraid. Sebelum wang pampasan takaful atau insurans dibahagikan mengikut hukum faraid, hak-hak dan hutang piutang si mati perlu dijelaskan terlebih dahulu bagi memastikan segala tanggungan hutang si mati dengan manusia dan hutang si mati dengan Allah telah tertunai. Dan kemudian wang tersebut akan dibahagikan mengikut hukum faraid atau berdasarkan persetujuan para waris. 

Walaubagaimanapun, ramai di kalangan kita pada hari ini menganggap sebagai penama di dalam pewarisan wang pampasan takaful, seseorang itu berhak sepenuhnya terhadap wang tersebut. Ini adalah sati kesalahan yang amat besar dan boleh membawa kepada dosa-dosa besar. Sebagai seorang penama, seseorang itu hanyalah sebagai pemegang amanah yang akan mentadbir pembahagian harta tersebut menerusi kaedah faraid. Jika waris merasakan pemegang amanah tersebut tidak berkelayakkan, para waris boleh mencabar kedudukan pemegang amanah tersebut di mahkamah dan proses pembahagian wang pampasan takaful atau insurans akan menjadi bertambah rumit. Senario biasa di dalam masyarakat kita ialah apabila si suami meletakkan nama isteri sebagai penama atau pemegang amanah wang pampasan takaful. Isteri yang tidak mengetahui tentang pengurusan harta pusaka atau kaedah faraid pasti menganggap wang pampasan takaful tersebut adalah miliknya sepenuhnya dan menggunakan bagi tujuan diri sendiri.

Medical Card Terbaik

Ejen Takaful MAA Sepenuh Masa|PERCUMA quotation Medical Card Family Terbaik dan Income Protection Plan aktif di Cheras, Shah Alam, Bangi, Serdang, Seri Kembangan, Kinrara, Puchong, Cyberjaya, Putrajaya, Salak Tinggi | Takaful dan Insurance

 Ini adalah amat berbahaya kerana si isteri tadi tidak menyedari bahawa sebagai pemegang amanah, dia hanya berhak terhadap bahagian yang menjadi hak terhadapnya dan terdapat bahagian-bahagian waris lain yang berhak terhadap wang pampasan tadi. Sebagai isteri yang mempunyai anak, dia hanya berhak mendapat 1/8 dari jumlah wang pampasan dan anak-anaknya akan mendapat bahagian masing-masing mengikut pembahagian faraid. Jika si isteri tadi membolot ke semua wang tadi, maka si isteri tadi telah dikira memakan hak-hak anak yatim walaupun anak-anaknya sendiri dan hukumnya adalah haram dan berdosa besar. Ini tidak dikira lagi jika ibu-bapa si suami masih lagi hidup kerana mereka juga berhak terhadap sebahagian wang pampasan takaful tersebut. Jika anda menggunakan instrumen wasi atau pemegang amanah, pastikan anda berhati-hati dan maklumkan kepada penama agar membahagikan wang pampasan tersebut menerusi kaedah faraid. Jadi, takaful bukanlah penyelesaian kepada masalah kewangan waris jika wang pampasan takaful tidak ditadbir dengan sempurna. 

Hibah adalah alternatif kepada wasi dalam pembahagian wang pampasan takaful. Sehingga artikel ini ditulis, hanya MAA Takaful dan Takaful Ikhlas menyediakan instrumen hibah dalam pembahagian wang pampasan takaful. Pengendali-pengedali takaful lain masih menggunakan instrumen wasi dalam pembahagian wang takaful. Hibah merupakan satu bentuk pemberian atau hadiah daripada seseorang kepada seseorang yang lain. Hibah di dalam konsep takaful dikenali sebagai hibah bersyarat di mana hibah akan dilaksanakan apabila peserta takaful telah meninggal dunia. Hibah tidak tertakluk kepada pembahagian secara faraid dan penerima hibah akan mendapat manfaat sepenuhnya wang pampasan yang dihibahkan kepadanya. Jika seorang suami menghibahkan 100% wang pampasan takaful kepada isterinya, maka si isteri tersebut berhak menerima kesemuanya dan pihak-pihaklain tidak boleh mencabar pemberian ini sama ada di mahkamah. Berbeza dengan instrumen wasi, si isteri hanya berhak mendapat 1/8 dan perlu dibahagikan mengikut kaedah faraid. 

Jika anda sayangkan isteri anda, mungkin anda boleh pertimbangkan syarikat takaful yang mempunyai instrumen hibah dalam pembahagian wang pampasan takaful atau jika tidak isteri anda akan berhadapan pelbagai masalah dalam mentadbir urusan pembahagian menerusi faraid yang kadang kalanya mengambil masa yang cukup lama untuk diselesaikan. Hubungi saya untuk mengetahui Takaful Hibah yang ditawarkan MAA Takaful, sila hubungi saya 013.6000.101.

www.gotakaful.com

Ejen Takaful MAA Sepenuh Masa|PERCUMA quotation Medical Card Family Terbaik dan Income Protection Plan aktif di Cheras, Shah Alam, Bangi, Serdang, Seri Kembangan, Kinrara, Puchong, Cyberjaya, Putrajaya, Salak Tinggi | Takaful dan Insurance

ila hubungi SEKARANG untuk melindungi ANDA dan KELUARGA TERSAYANG dengan TAKAFUL.

Hotline 24/7:
013.6000.101
013.6000.101
013.6000.101
(Sila Call/WhatsApp)

MOHD KHAIRUDDIN BIN MUSTAFFA
FULL TIME & DEDICATED TAKAFUL AGENT

Add saya di Facebook: Khairuddin GoTakaful (Sila Klik)
Website: www.gotakaful.com (Sila Klik)
Blogspot: http://0136000101.blogspot.my (Sila Klik)

PENGECUALIAN DALAM POLISI TAKAFUL : MEDICAL CARD/KAD PERUBATAN

Sebelum mengambil takaful, kita perlu tahu bahawa terdapat pengecualian dalam polisi takaful tersebut. Pengecualian tersebut adalah untuk memberikan keadilan  kepada pihakpengendali  takaful dalam kes ini, MAA Takaful dan anda sebagai pemegang polisi dan sewajarnya terdapat pengeculian yang JELAS dan BERTULIS yang boleh dirujuk kepada Helaian Produk dan Ilustrasi Produk untuk senarai penuh bagi pengecualian dibawah pelan ini.

Sangat penting untuk  anda JELAS tentang pengecualian dalam medical card yang anda perlu tahu sebelum menyalahkan pihak takaful ataupun agen takaful apabila terjadi sesuatu musibah.



Berikut saya senaraikan beberapa pengecualian yang terdapat dalam medical card MEDIKA2015 dari MAA Takaful. Kata mudah yang Medical Card tidak cover anda jika berlaku musibah.. Yang penting anda JUJUR sebelum mengambil medical card.. ambil sebelum sakit dan masa muda.


PENGECUALIAN*/TIDAK COVER UNDER MEDICAL CARD

Sebarang kecederaan/kesakitan berpunca daripada perkara-perkara seperti berikut adalah tidak dilindungi:

  • Penyakit sedia ada
  • Apa-apa keadaan perubatan atau fizikal yang berlaku dalam tempoh 30 hari pertama perlindungan
  • Penyakit tertentu yang berlaku dalam tempoh 120 hari pertama bagi perlindungan yang berterusan
  • Sesiapa sahaja yang menetap di luar Negara lebih daripada 90 hari berturut-turut, semasa sijil masih lagi berkuatkuasa
  • Kecederaan diri-sendiri dan perbuatan yang menyalahi undang-undang
  • Peperangan, mogok dan rusuhan
  • Sebarang operasi kegiatan ketenteraan atau bersenjata
  • Kehamilan, Keguguran kandungan atau kelahiran anak
  • Gangguan mental atau saraf
  • Penyalahgunaan alkohol dan dadah atau yang berkaitan dengannya
  • Pembedahan kosmetik, elektif atau plastik, ataupun keabnormalan atau kecacatan kongenital
  • Rawatan pergigian kecuali diperlukan kerana kecederaan akibat kemalangan
  • Pemeriksaan rutin kesihatan dan apa-apa pemeriksaan yang tidak melibatkan kemasukan ke hospital
  • Rawatan yang tidak perlu dari segi perubatan
  • Perbelanjaan perubatan yang ditanggung oleh mana-mana undang-undang, badan/organisasi atau program perubatan dari mana-mana syarikat insurans dan Takaful lain
  • Penjagaan peribadi, rehat pulih atau jagaan kebersihan, dadah yang tidak dibenarkan, kemabukan, pensterilan, penyakitvenereal dan sekuelnya, Sindrom Kurang Daya Tahan Penyakit (AIDS) atau Kompleks Berkaitan AIDS (ARC) dan penyakit berkaitan HIV, dan apa-apa penyakit berjangkit yang memerlukan kuarantin oleh undang-undang.


ila hubungi SEKARANG untuk melindungi ANDA dan KELUARGA TERSAYANG dengan TAKAFUL.

Hotline 24/7:
013.6000.101
013.6000.101
013.6000.101
(Sila Call/WhatsApp)

MOHD KHAIRUDDIN BIN MUSTAFFA
FULL TIME & DEDICATED TAKAFUL AGENT

Add saya di Facebook: Khairuddin GoTakaful (Sila Klik)
Website: www.gotakaful.com (Sila Klik)
Blogspot: http://0136000101.blogspot.my (Sila Klik)